Overleden 

Een overlijden is heftig en komt meestal onverwacht. Voor nabestaanden volgt een moeilijke tijd waarin ook nog veel geregeld moet worden. Als uitvaartbegeleidster kan ik je daarbij ondersteunen.

Contact

Als de huisarts het overlijden heeft vastgesteld en daarover een verklaring heeft afgegeven, neem dan contact met mij op. Ik ben 24 uur per dag, zeven dagen per week telefonisch bereikbaar op (024) 844 25 52 of 06 141 57 656. Ik probeer zo snel mogelijk bij je te zijn, meestal lukt dit binnen 2 uur, afhankelijk van de afstand en mijn werkzaamheden van dat moment. We maken kennis met elkaar waarbij ik de tijd neem om jou en de mensen die jou bijstaan te helpen met wat komen gaat.

Weet je al of de overledene thuis blijft, naar een rouwcentrum of een andere plek gaat? Geef dit dan aan mij door zodat ik het alvast voor je kan regelen. Tot aan de uitvaart hebben we heel regelmatig contact om samen het afscheid vorm te geven. Bij thuisopbaring kom ik dagelijks langs om te kijken of het goed gaat. Tijdens ons kennismakingsgesprek krijg je ook alvast een boekje met informatie over wat je ná de uitvaart kunt en moet regelen.

De uitvaart

Volgens de wet mag niemand binnen 36 uur na overlijden worden gecremeerd of begraven. De maximale tijd tussen het overlijden en de uitvaart is zes werkdagen. Daarbij wordt de dag van overlijden niet meegerekend. Bij een overlijden op maandag moet de uitvaart dus uiterlijk op de dinsdag in de week erna plaatsvinden. Uit geloofsovertuiging of door omstandigheden kunnen we via een duidelijke aanvraag hiervan afwijken.

Mijn advies is om ruim de tijd te nemen om het afscheid vorm te geven. Ik maak een draaiboek voor de dag van de uitvaart zodat we weten wie wat doet en we niets vergeten. Ik streef ernaar om de dag vóór de uitvaart het meeste te hebben geregeld. Die dag kun je dan gebruiken om je voor te bereiden op het afscheid en samen te zijn met de overledene, familie en vrienden.

Begraven of cremeren?

De keuzes die worden gemaakt bij een uitvaart zijn grotendeels ingegeven door de achtergrond en de manier waarop iemand in het leven stond. Ik ken veel gebruiken en rituelen die daarbij passen, maar ik hecht vooral waarde aan de persoonlijke wensen van de overledene en van jou als nabestaande.

Begraven

  • Het lichaam toevertrouwen aan de aarde
  • Een plek om als nabestaande je overleden dierbare te gedenken
  • Het kunnen verzorgen van het graf geeft veel mensen een gevoel van verbondenheid met de overledene
  • Contact met andere mensen op een begraafplaats
  • Op basis van religie
  • Vanuit religieus oogpunt of gevoelsmatig is cremeren geen optie

Cremeren

  • Het lichaam toevertrouwen aan het reinigende vuur
  • Geen behoefte hebben aan één vaste plek om de overledene te gedenken
  • Op basis van religie
  • Gevoelsmatig is begraven geen optie

Na het cremeren kan de as van de overledene op diverse manieren een plek krijgen.

  • Verstrooiing op een veld, in de lucht, over water
  • Bewaren in een urn in een nis bij het crematorium of thuis
  • De urn begraven of bijzetten in een graf
  • Een deel van de as verwerken in bijvoorbeeld een sieraad, geblazen glas, beeldhouwwerk 

Advertentie en brief

Mooi maar heftig: het schrijven van de rouwbrief of rouwkaart. Een kleine groep dierbaren was al op de hoogte van het overlijden, nu ga je het verdrietige nieuws aan veel meer mensen vertellen.

Lorem ipsum

Als ik bij je langskom neem ik altijd een aantal voorbeelden van rouwbrieven en rouwkaarten mee, maar je mag natuurlijk een eigen ontwerp gebruiken. Ik geef je ook een set enveloppen met postzegels zodat je die alvast kunt adresseren. Jouw persoonlijke tekst voor de rouwbrief of rouwkaart van je keuze stuur ik naar de drukker. Als je dat wilt, stellen we vervolgens de rouwadvertentie op.

Je krijgt van beide een proefdruk te zien zodat je kunt controleren of ze goed zijn. Vervolgens verzend ik de advertentie voor plaatsing in de krant van jouw keuze. De rouwbrieven of rouwkaarten zijn meestal op de dag van aanlevering klaar. Ik zorg dat ze, samen met een speciale Rouw Verzend Set, bij jou bezorgd worden zodat je ze kunt versturen. Met deze set wordt jouw rouwpost handmatig en apart van andere post verwerkt.

Ook een liturgie, bidprentje of dankbetuiging maken we op dezelfde manier. Heb je bijzondere wensen? Bijvoorbeeld een speciale foto of afbeelding, papiersoort, kleur: ik kan bijna alles in korte tijd regelen.

Bloemen en muziek

Zo veelzeggend en daarom zo persoonlijk: bloemen en muziek. Ze symboliseren gevoelens, sfeer, troost en herinneringen en vormen een belangrijk onderdeel van de uitvaart.

Bloemen

Bloemen horen bij allerlei bijzondere momenten in het leven, ook bij het afscheid. Veel soorten hebben een symbolische betekenis en zijn vaak een waardevolle uiting van liefde, medeleven en deelneming. Ik werk samen met bloemisten die prachtige bloemstukken kunnen maken, passend bij de overledene of juist bij de persoon die de bloemen geeft. Natuurlijk kun je je eigen bloemist inschakelen die vaak jouw voorkeur voor bloemen kent.

Het is ook mogelijk om bloemen uit te delen voor op de kist of in het graf, of als laatste groet bloemblaadjes in het graf te strooien.

Muziek

Een organist of een koor in de kerk, een klassiek muziekstuk, een lievelingsnummer gezongen door familie. Je kunt muziek op diverse manieren en momenten laten horen:  in de aula van het crematorium, tijdens de rondgang langs de baar, bij het uitdragen van de overledene of op de begraafplaats. Het is ook mogelijk om een geluids- of beeldopname van de afscheidsdienst te maken.

Kist, mand en wade

De keuze voor een uitvaartkist en de wijze van opbaren is heel persoonlijk. Op deze website staan enkele links (hyperlink) naar de website van verschillende leveranciers. Hier kan je inspiratie op doen. In een gesprek kijken we samen uitgebreider naar de mogelijkheden.

Uitvaart- mand/kist

Voor een uitvaartkist of uitvaartmand kun je kiezen uit diverse materialen, handgrepen, kleuren en bekleding. Bekijk de afbeeldingen voor een indruk. Ook zelf een uitvaartkist maken of beschilderen is mogelijk.

De uitvaartmanden zijn fair trade van GreenCoffins of Beerenberg.

Wade

Als iemand niet in een kist begraven of gecremeerd wil worden is een wade ook een mogelijkheid: een rechthoekige doek die om de overledene wordt gewikkeld en tijdens het opbaren deels open ligt. De wade van Beerenberg en Wikkelgoed zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen en kleuren, elk met een eigen uitstraling en karakter. Wade van De Cocons zijn van hele zachte materialen gemaakt. De overledene kan in een wade op een speciale takkenbaar worden gelegd. Na de opbaring wordt de wade definitief gesloten.

Verzorgen en opbaren

Afscheid nemen van een overledene is meer dan alleen de uitvaart. Ook de tijd daarvoor is waardevol. Denk daarbij aan de laatste verzorging van de overledene en de opbaring. Zo kun je langzaam wennen aan het feit dat deze persoon er niet meer is. Wil je als herinnering een vingerafdruk van de overledene in een sieraad? Dan kan ik dat tijdens deze dagen voor je in gang zetten.

Laatste verzorging

De laatste verzorging mag je zelf doen als je dat wilt, eventueel onder begeleiding. Het geeft veel mensen voldoening en ze ervaren het als een verrijking. Bij de laatste verzorging wordt in alle rust de overledene gewassen, verzorgd en aangekleed. Maar als je dat niet wilt, kun je ook op een andere manier bij de laatste verzorging aanwezig zijn. Bijvoorbeeld door het uitzoeken en aangeven van de kleding of het kammen van het haar.

Het is ook mogelijk om het lichaam van de overledene licht te laten balsemen (thanatopraxie) zodat het langer mooi blijft. Bij thuisopbaring is dan geen koeling nodig.

Opbaren

Na de verzorging krijgt de overledene een plek waar je als nabestaande tot aan de uitvaart samen kunt zijn wanneer je dat wilt. Dat kan in een rouwcentrum, maar steeds meer mensen kiezen voor thuisopbaring. Samen kijken we wat de wensen en mogelijkheden zijn en ik adviseer je daarbij.

Bij thuisopbaring regel ik de benodigdheden zoals een koeling. De overledene ligt op een bed, een baar of in een kist die een plek krijgt in zijn of haar eigen huis of bij familie of vrienden. Als thuisopbaring niet wenselijk of mogelijk is, dan is een rouwcentrum, mortuarium of soms een kerk een alternatief. Veel rouwcentra hebben een 24-uurskamer waarvan je de sleutel krijgt zodat je op elk moment bij je dierbare kunt zijn.

Locatie en afscheid

Traditionele uitvaartlocaties zoals de kerk en de aula van een begraafplaats of crematorium worden vaak gebruikt voor de afscheidsdienst. Maar ook hierin kun je kiezen. Wist je dat je ook in een aantal kerken terecht kunt zonder een kerkdienst te houden? Of geef de afscheidsdienst op een plek waar de overledene zich thuis voelde. Bijvoorbeeld in een theaterzaal, café, hotel of een kasteel in de buurt. Of gewoon thuis, in de tuin.

Uitvaartdienst

Laat weten wat de wensen zijn voor het afscheid en samen organiseren we de dienst. De meeste locaties zijn voorzien van de benodigde faciliteiten zoals een ruimte voor samenkomst voor en na de dienst, orgel of piano, beamer voor film en foto’s, geluidsapparatuur voor het opnemen van de dienst of het draaien van muziek.

Ook de afscheidsdienst kun je zelf invullen, geleid door een priester, pastor, een ritueel begeleider, jezelf, vriend, familielid. Met verhalen, gedichten, een mis, muziek, toespraken, zang, dans, foto’s, filmpjes; dat wat volgens jou passend is bij de afscheidsdienst, binnen de mogelijkheden die er zijn.

Steeds vaker wordt de afscheidsdienst gestreamd, opgenomen, gefilmd of gefotografeerd. Waardevol voor familie in het buitenland, maar ook voor de verwerking van je verdriet. Misschien wil iemand van de familie of vrienden daar een bijdrage aan leveren, maar ik kan het uiteraard ook voor je regelen.

Vervoer en dragers

De rouwstoet met een rouwauto is traditioneel en voor veel mensen een wens. Maar het kan ook anders. Verschillende typen rouwauto’s in diverse kleuren, een uitvaartkoets, een uitvaartbus, een uitvaarttruck, een rouwkoe of een rouwcaravan; dat wat past bij de overledene.

Vervoer

Veel mensen kiezen ervoor om de kist met de overledene vervolgens samen met familie en vrienden de kerk of het crematorium in en later naar de laatste rustplaats te dragen. Als je liever professionele dragers inzet kan ik dat voor je regelen.

Kosten

Het klinkt zakelijk, maar het is wel belangrijk: de kosten van de uitvaart. Daar ben ik transparant in. Ik wil namelijk ook samen het financiële deel beheren; je kunt zien hoeveel mijn uitvaartbegeleiding kost en ik laat je weten waar je rekening mee moet houden bij aanvullende wensen.

Wensen

Mijn uitvaartbegeleiding is gebaseerd op een vast aannametarief. Omdat ik zelfstandig werk en kantoor aan huis heb, zijn mijn kosten meestal lager dan gemiddeld. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor de kist, vervoer van de overledene, verzorging van de overledene, kosten huur locatie, bloemen, drukwerk e.d. en eventuele aanvullende wensen. Hoeveel dat is hangt natuurlijk af van wat je wilt: cremeren of begraven, model van de kist, thuis opbaren of in een rouwcentrum, afscheidslocatie, catering, soort vervoer. De basis is natuurlijk prima, maar veel mensen willen een laatste afscheid graag wat extra aandacht geven. Ik adviseer je daarin vrijblijvend zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Verzekering

Ook al heb je een uitvaartverzekering, je bent vrij in het kiezen van een uitvaartbegeleider. Je bent dus niet verplicht om gebruik te maken van de diensten van de uitvaartonderneming die vermeld staan in je verzekeringspolis. Een uitvaartverzekering dekt (een deel van) de kosten van de uitvaart. Als je wilt weten waarvoor je precies bent verzekerd dan kun je je polisvoorwaarden raadplegen.

Na de uitvaart

Ik neem een paar dagen na de uitvaart weer contact met je op voor een afspraak om na te praten. Hoe gaat het met jou en de andere nabestaanden? Is de uitvaart verlopen zoals je wilde? Heb je nog vragen over de komende tijd? Als je dat wilt kunnen we een brief, kaart en/of advertentie opstellen om mensen te bedanken voor hun steun.

Na ongeveer één week mail ik je de factuur. Voor gedenktekens en gedenkurnen kan ik je doorverwijzen naar een aantal leveranciers die je verder kunnen helpen. Als je als herinnering een vingerafdruk van de overledene in een sieraad wilt hebben, kan ik dat voor je regelen. In de dagen voor de uitvaart kunnen we dit bespreken.

Gedenktekens

Natuursteenbedrijven leveren en verzorgen de gedenktekens, inclusief het aanvragen van vergunningen voor op de begraafplaats. Een gedenkteken van glas in combinatie met natuursteen of roestvrij staal komt steeds vaker voor. Het natuursteenbedrijf kan je daarin goed adviseren.

Gedenkurnen

Een urn is net als de gedenktekens in natuursteen, glas of roestvrij staal leverbaar, in allerlei vormen en maten. De urn met de as is hermetisch gesloten en krijgt een tijdelijke bewaarplaats van minimaal een maand in het crematorium. Dat is wettelijk zo geregeld. Daarna mag de as een andere bestemming krijgen. Het crematorium licht de verschillende mogelijkheden toe, denk bijvoorbeeld aan:

  • Verstrooiing op een veld, in de lucht, over water
  • Bewaren in een urn in een nis bij het crematorium of thuis
  • De urn begraven of bijzetten in een graf
  • Een deel van de as verwerken in bijvoorbeeld een sieraad, beeldhouwwerk of geblazen glas