Verzorgen en opbaren

Afscheid nemen van een overledene is meer dan alleen de uitvaart. Ook de tijd daarvoor is waardevol. Denk daarbij aan de laatste verzorging van de overledene en de opbaring. Zo kun je langzaam wennen aan het feit dat deze persoon er niet meer is. Wil je als herinnering een vingerafdruk van de overledene in een sieraad? Dan kan ik dat tijdens deze dagen voor je in gang zetten.

Laatste verzorging

De laatste verzorging mag je zelf doen als je dat wilt, eventueel onder begeleiding. Het geeft veel mensen voldoening en ze ervaren het als een verrijking. Bij de laatste verzorging wordt in alle rust de overledene gewassen, verzorgd en aangekleed. Maar als je dat niet wilt, kun je ook op een andere manier bij de laatste verzorging aanwezig zijn. Bijvoorbeeld door het uitzoeken en aangeven van de kleding of het kammen van het haar.

Het is ook mogelijk om het lichaam van de overledene licht te laten balsemen (thanatopraxie) zodat het langer mooi blijft. Bij thuisopbaring is dan geen koeling nodig.

Opbaren

Na de verzorging krijgt de overledene een plek waar je als nabestaande tot aan de uitvaart samen kunt zijn wanneer je dat wilt. Dat kan in een rouwcentrum, maar steeds meer mensen kiezen voor thuisopbaring. Samen kijken we wat de wensen en mogelijkheden zijn en ik adviseer je daarbij.

Bij thuisopbaring regel ik de benodigdheden zoals een koeling. De overledene ligt op een bed, een baar of in een kist die een plek krijgt in zijn of haar eigen huis of bij familie of vrienden. Als thuisopbaring niet wenselijk of mogelijk is, dan is een rouwcentrum, mortuarium of soms een kerk een alternatief. Veel rouwcentra hebben een 24-uurskamer waarvan je de sleutel krijgt zodat je op elk moment bij je dierbare kunt zijn.